Bad guts, no glory. De rol van darmflora op de gezondheid van hond en kat (Ros Nawijn – Phytotreat BV )

Bad guts, no glory. De rol van darmflora op de gezondheid van hond en kat (Ros Nawijn – Phytotreat BV )

Bad guts, no glory. De rol van darmflora op de gezondheid van hond en kat (Ros Nawijn – Phytotreat BV )

Theater Woef / Miauw | 11 & 12 november | 14:00 – 14:30 uur

Lezing door dierenarts Ros Nawijn van Phytotreat BV over het behoud en herstel van een gezonde darmflora bij hond en kat.
Het maagdarmkanaal van zoogdieren is gekoloniseerd door micro-organismen. Dit zgn darmmicrobioom draagt bij aan de stofwisseling van de gastheer, beschermt deze tegen ziekteverwekkers, verder vervult het een grote rol op het functioneren van het immuunsysteem en beïnvloedt door deze fundamentele functies direct of indirect de meeste fysiologische functies van de gastheer.
Wanneer er sprake is van een verstoring van de balans in de darmflora wordt dit aangeduid met de term dysbiose. Hoewel aandoeningen kunnen leiden tot een dysbiose, is het niet altijd duidelijk of dit de oorzaak is of een gevolg.
Dysbiose-gerelateerde darmklachten variëren per locatie (bijv. maag, darmen) en veranderingen in het microbioom. Klachten variëren van mild tot ernstig, incl. diarree, braken, verminderde eetlust, gewichtsverlies en huid en vachtproblemen. Herstel van het microbioom is dan belangrijk, naast behandeling van onderliggende aandoening.

Vooral bij honden en katten is het maagdarmkanaal biodivers en complex. Recente studies laten de betrokkenheid van de darmflora zien bij de energiebehoeften, het metabolisme, immunologie en neuro-ontwikkeling. Deze lezing van dierenarts Ros Nawijn gaat in op de rol van de darmflora in relatie tot diergezondheid en bespreekt gerelateerde ziekten of aandoeningen.

Over Ros Nawijn

Ros Nawijn heeft zijn praktijkervaring opgedaan als dierenarts van diverse dierenasielen.
Naast zijn functie als veterinair adviseur bij Phytotreat, is hij manager bij het Keurmerk Dierenwelzijn, een initiatief van Prins Petfoods
en maakt hij actief deel uit van het bestuur van het Diergeneeskundig Memorandum, een wetenschappelijk tijdschrift voor dierenartsen in de Benelux


Programma

Natuurlijk hebben we nog veel meer interessante sessies voor je!

Bekijk hier het programma

Tickets

Nog geen ticket voor About Cats & Dogs? Je koopt de tickets gemakkelijk online. Tickets zijn te scannen vanaf een smartphone, printen is niet nodig.

Tickets