De weg kwijt – dementie bij honden en katten (Adriënne van ’t Wout)

De weg kwijt – dementie bij honden en katten (Adriënne van ’t Wout)

De weg kwijt – dementie bij honden en katten (Adriënne van ’t Wout)

Theater Woef / Miauw | 11 & 12 november | 15:30 – 16:00 uur

Dementie is een progressieve neurologische aandoening die geleidelijk het geheugen, denkvermogen en het dagelijks functioneren van een dier aantast. Hoewel het een natuurlijk onderdeel is van het ouder worden, kan dementie een uitdaging vormen voor zowel huisdieren als hun eigenaren.

Net als bij mensen komt dementie ook voor bij honden en katten. Het exacte percentage varieert, maar naar schatting vertoont een aanzienlijk aantal oudere honden en katten tekenen van cognitieve achteruitgang. Bij honden wordt geschat dat ongeveer 14% tot 35% van de honden ouder dan 8 jaar en bij katten ongeveer 50% van de katten ouder dan 15 jaar en 80% van de katten ouder dan 19 jaar tekenen van dementie kunnen vertonen.

Als eigenaar is het essentieel om de symptomen van dementie bij je huisdier op te merken en ze niet af te schrijven als normale ouderdomsverschijnselen. Vroegtijdige herkenning en interventie kunnen helpen om de kwaliteit van leven van je huisdier te verbeteren.

Tijdens deze sessie gaan we dieper in op:

– Wat is dementie en hoe ontstaat het;
– Hoeveel honden en katten krijgen te maken met dementie;
– Wat zijn de symptomen van dementie en wat zijn de mogelijke differtiaal diagnoses;
– Kun je dementie voorkomen;
– Wat kun je doen als jouw hond of kat dementie heeft.

We geven tips en trucs over het leven met een dier met dementie. Daarnaast vertellen we welke natuurlijke ondersteuning er is voor dieren met dementie en hoe je het leven van jouw huisdier met dementie zo aangenaam mogelijk maakt d.m.v. omgevingsmanagement.

Over Adriënne van ’t Wout

Adriënne van ‘t Wout studeerde in 2000 af als bachelor aan de opleiding Informatica en Informatiekunde aan de Haagse Hogeschool te Den Haag. Na een aantal jaar als programmeur en later als service manager te hebben gewerkt bij een grote Nederlandse bank koos zij voor een studie Feline Gedragstherapie aan de Martin Gaus Academie te Lelystad. In eerste instantie om haar eigen katten te begrijpen maar als snel bleek dit de start te zijn van een carrière in de dierenwereld. Ze liet het goedbetaalde IT werk achter om haar droom en passie te verwezenlijken.

In 2009 studeerde Adriënne als eerste kattengedragstherapeut af aan de Martin Gaus opleiding en startte haar bedrijf Catcetera, een combinatie van een gedragspraktijk en een webshop.

Adriënne: ”Het was pas na mijn 30e dat mijn liefde voor dieren zich ontvouwde. Als kind ben ik niet met dieren opgegroeid dus toen ik mijn eerste kat in huis nam, samen met mijn toenmalige vriend, ging er een wereld (van liefde) voor me open. Met Catcetera en het uitdragen van mijn kennis over welzijn, emoties en behoeftes van katten hoop ik een bijdrage te kunnen leveren in het verbeteren van welzijn van katten in Nederland.”

Samen met haar zes katten, die het Catcetera testteam vormen, woont zij in Lelystad. Ze werkt samen met verschillende dierenartsen en kattenorganisaties en heeft in de afgelopen 5 jaar als gastgezin meer dan 150 katten en kittens van de straat opgevangen.

Adrïënne is hét kattenteam bij NML health en zet zich wederom in voor het welzijn van katten. Zij deelt haar kennis en ervaringen d.m.v. webinars, blogs en reviews en is het aanspreekpunt voor professionals als het gaat over kattengedrag en gezondheid.


Programma

Natuurlijk hebben we nog veel meer interessante sessies voor je!

Bekijk hier het programma

Tickets

Nog geen ticket voor About Cats & Dogs? Je koopt de tickets gemakkelijk online. Tickets zijn te scannen vanaf een smartphone, printen is niet nodig.

Tickets